Vandaag is het 40 jaar geleden dat een groep medisch studenten zich verenigde om zich in te zetten voor mondiale gezondheid. Sindsdien is Wemos uitgegroeid tot een internationale lobbyorganisatie die zich volop inzet voor mondiale gezondheid.
In 1979 hield een groep kritische medisch studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam een reeks lezingen over de vraag in hoeverre tropenartsen in lage- en middeninkomenslanden een structurele oplossing waren voor publieke gezondheidsproblemen. Bij het tweedaagse congres ‘Gezondheid en politiek in ontwikkelingslanden’ aan de Universiteit van Amsterdam werd duidelijk dat er grote belangstelling was voor dit probleem. Kort daarna werd Wemos een officiële stichting met als doel de discussie hierover, en Wemos als organisatie, op de kaart te zetten.
In zijn nieuwe blog vertelt Wilbert Bannenberg, één van de oprichters van Wemos, over hoe het allemaal begon: met een twintigtal studenten aan de Van Woustraat in Amsterdam. In de jaren ’80 boekte Wemos succes met de Organon-zaak. De organisatie richtte zich in de jaren ’90 onder andere op gelijke toegang tot zorg en beleidsbeïnvloeding, en lobbyactiviteiten op Europees niveau. Vanaf 2000 zocht Wemos naar samenwerkingen met organisaties in lage- en middeninkomenslanden. En vanaf 2010 herpositioneerde Wemos zich als global health advocate. Het doel was gedurende al die tijd hetzelfde gebleven: het verbeteren van de volksgezondheid.