De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) richtte C-TAP twee jaar geleden op om ontwikkelaars van medische producten tegen Covid-19 te stimuleren om hun intellectueel eigendom en kennis te delen met andere farmaceuten om de productiecapaciteit te optimaliseren en zo te wereldwijde toegang te verbeteren. Wat is er terechtgekomen van deze ambitie? En wat is er nodig om de potentie van C-TAP te ontluiken?
Tijdens het event deelden diverse experts hun ervaringen, inzichten en aanbevelingen betreffende C-TAP en/of een toekomstig mechanisme voor het delen van gezondheidstechnologieën als onderdeel van een wereldwijde aanpak van pandemieën.
Sprekers (in volgorde van verschijning):
- Ella Weggen (moderator), Senior Global Health Advocate bij Wemos
- Román Macaya, voormalig Hoofd Sociale Zekerheid Costa Rica
- Erika Dueñas Loayza, hoofd van de afdeling intellectueel eigendom binnen de WHO-afdeling voor toegang tot medicijnen en gezondheidsproducten
- Esteban Burrone, Hoofd Beleid bij de Medicines Patent Pool
- Felipe Vera, adviseur van de viceminister van Volksgezondheid Chili (ter vervanging van Cristóbal Cuadrado, viceminister van Volksgezondheid Chili)
- Jesús Marco, Vice-President voor Wetenschap en Technologie bij de Spanish National Research Council
- Irene Bernal, senior expert op het gebied van gezondheids- en sociaal beleid bij Salud Por Derecho
- Mark van Passel, Senior Beleidsadviseur Global Health Security bij het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- James Love, directeur van Knowledge Ecology International
- Ellen ’t Hoen, directeur van Medicines Law & Policy
Dit evenement werd georganiseerd door het consortium Covid-19 Innovations for All (CIFA), bestaande uit de organisaties Corporación Innovarte, Health Action International, Knowledge Ecology International, Medicines Law & Policy, Farma ter Verantwoording en Wemos.