Wemos geeft EMA een onvoldoende

12/12/2017 - Nieuws

Er gaat nog steeds veel mis met medicijntesten. In oktober verzochten drie Europarlementariërs het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) de misstanden snel aan te pakken. Wemos is niet tevreden met het zojuist binnengekomen antwoord.

In een brief aan de directeur van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) uitten drie Europarlementariërs hun zorgen over kwetsbare proefpersonen in lage- en middeninkomenslanden. Ze verzochten het agentschap om transparanter te zijn over activiteiten rondom het beschermen van proefpersonen en ethisch testen van medicijnen in lage- en middeninkomenslanden. De brief verwees naar een onderzoeksrapport van Wemos over misstanden bij medicijntesten in Afrikaanse landen dat we eerder dit jaar uitbrachten.

EMA-directeur Rasi antwoordt in zijn brief dat de EMA actief inzet op capacity building in de landen waar onze onderzoeken zijn gedaan. Hij geeft aan dat de Good Clinical Practices Inspectors Working Group het rapport van Wemos onder de loep zal nemen. We hopen dat ze daarmee ook daadwerkelijke stappen gaan zetten om de richtlijnen die er zijn te versterken. De drie Europarlementariërs verzochten ook in hun brief om het reflection paper, waar ook Rasi naar verwijst in zijn antwoord, een meer bindende status te geven. Rasi geeft op dit specifieke verzoek geen antwoord.

Niet transparant genoeg

In het rapport van het Europees Parlement (budget controle commissie) van april 2017 stond de eis dat de EMA jaarlijks aan het Parlement moet rapporteren. Ook in de brief vragen de Europarlementariërs meer transparantie en inzicht in de medicijnen die zijn geweigerd op basis van ethische schendingen. In het antwoord staat uitgebreid wat de EMA doet aan capaciteitsopbouw, en zelfs dat ze medicijnen weigeren bij misstanden.

Dat op zich is een positieve ontwikkeling. Wij vinden het echter nog te weinig transparant omdat we inzichten in de onderzoeksrapporten willen. Alleen als we ook weten welke bedrijven welke medicijnen onethisch hebben getest, zullen de verantwoordelijke bedrijven zich onder druk gezet voelen om medicijntesten beter – ethischer – uit te voeren.

Lees de brief van de drie Europarlementariërs aan professor Rasi

Lees hier het antwoord van Professor Rasi aan de drie Europarlementariërs

Lees meer over ons werk op het thema Medicijnen

Foto: Roger Anis

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube