Bedrijven en particuliere investeerders mengen zich steeds meer in zaken die de wereldgezondheid aangaan. Dat baart veel maatschappelijke organisaties en deskundigen zorgen. Deze week praten ze daarover in Barcelona. Ook Wemos is van de partij.
De gevolgen van ‘vermarkting’ van de gezondheidszorg is voelbaar overal in de wereld. Wemos staat kritisch tegenover deze ontwikkelingen, zegt Barbara Fienieg (pleitbezorger) van Wemos. ‘We beseffen dat overheden vaak geld tekort komen in hun belangrijke taak in volksgezondheid. Maar dat betekent niet dat ze níet verantwoordelijk zijn voor het stellen van de prioriteiten en het reguleren van de zorg. Wanneer de zorg zomaar overgelaten wordt aan de markt, wordt winst – en niet volksgezondheid – het beslissingscriterium.’
Gezondheid of belangen van het bedrijfsleven?
In Barcelona spreekt Barbara als panellid in de Global Workshop on Marketization of Health Care over de manier waarop Nederland, als donorland, het ontwikkelingsbudget steeds meer inzet om het bedrijfsleven te stimuleren. De kritische vraag daarbij is of deze investeringen werkelijk bijdragen aan lange-termijn gezondheidsdoelen, zoals betere toegang tot zorg voor armere bevolkingsgroepen. Zo bespreken overige panelleden ook de rol van de Wereldbank en het Britse DfID (Department for International Development) hierin.
Sinds november dit jaar werkt Wemos samen met Open Society Foundations.
Lees meer over wat Wemos doet op het thema financiering voor gezondheid