Corinne Hinlopen
Het zijn spannende tijden, ook voor mondiale gezondheid. De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week zal een belangrijk stempel drukken op de inzet van Nederland voor gezondheid wereldwijd.
Aandacht voor mondiale gezondheid is van groot belang. Investeren in de gezondheid van mensen wereldwijd maakt hen niet alleen gezonder, maar stelt hen ook in staat om onderwijs te volgen of een baan te krijgen (en te behouden). Daardoor neemt armoede af en wordt de economie robuuster.
Het belang van een strategie
Zo makkelijk als het is om bovenstaande stelling te onderschrijven, zo moeilijk is het om te bepalen wat een individueel land als Nederland kan of moet doen om bij te dragen aan die mondiale gezondheid. Wemos heeft in dit verband al vaker een lans gebroken voor een Nederlandse strategie voor mondiale gezondheid (hier bijvoorbeeld). Wij geloven dat zo’n strategie richting geeft aan onze inspanningen en dat daardoor de effectiviteit van onze inspanningen toeneemt.
Om dit beter te kunnen onderbouwen hebben wij in 2016 een studie laten doen naar enkele reeds bestaande Global Health Strategies, namelijk die van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Noorwegen, Duitsland en de Europese Unie.
‘Hoe meer sectoren meedoen hoe coherenter het beleid kan worden. We spreken af wie de regisseur wordt, hier in Nederland en in internationale gremia. We gunnen ieder zijn of haar rol, maar spreken elkaar aan op elkaars verantwoordelijkheden. We signaleren beleidsincoherenties en lossen ze op, waarbij gezondheidsbelangen leidend zijn in de besluitvorming. En tot slot houden we in de gaten dat we samen toewerken naar hetzelfde doel: to leave no one behind,‘ aldus Corinne Hinlopen.
Lees hier de publiekssamenvatting van die studie.