Acht politieke partijen committeren zich aan mondiale gezondheid en SRGR tijdens lancering meerpartijeninitiatief

8/10/2024 - Event

Op vrijdag 4 oktober lanceerden de Dutch Global Health Alliance (DGHA) en het SRGR-platform – waarvan Wemos lid is – het meerpartijeninitiatief voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in Nieuwspoort in Den Haag. Als coördinatoren hiervan willen de DGHA en het SRGR-platform met dit initiatief de leiderschapsrol van Nederland op het gebied van mondiale gezondheid en SRGR behouden en versterken. Kamerleden van acht politieke partijen zijn lid geworden van het initiatief: Roelien Kamminga (VVD), Sarah Dobbe (SP), Femke Zeedijk (NSC), Danielle Hirsch (GL/PvdA), Marieke Koekkoek (Volt), Derk Boswijk (CDA), Wieke Paulusma (D66) en Ines Kostic (PvdD).

In hun toespraak legden de voorzitters van het initiatief – Roelien Kamminga (VVD) en Sarah Dobbe (SP) – uit waarom er juist nu momentum is voor dit initiatief. Roelien: Als we in de positie zijn om onze kennis te delen en vrouwen te steunen die elders geboren zijn en grote uitdagingen te wachten staan, moeten we dat doen. We hebben goede hoop dat we een sterk signaal sturen naar dit kabinet, dat dit belangrijke onderwerpen zijn die we op de agenda moeten houden.” Sarah voegde toe: “Over de hele wereld staan vrouwenrechten, seksuele vrijheid en SRGR onder druk. Het is een inspirerende dag vandaag. Het is belangrijk dat we deze ervaringen met elkaar delen en strategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan.”

Sarah Dobbe (SP)

Roelien Kamminga (VVD)

In een video die getoond werd tijdens de opening benadrukten vier experts waarom investeringen van Nederland in mondiale gezondheid en SRGR wereldwijd zo essentieel zijn.

Hierna volgden twee sessies: een over de leiderschapsrol van Nederland op het gebied van mondiale gezondheid en SRGR, en een over pandemische paraatheid en antimicrobiële resistentie. Onder de sprekers waren Kamerleden Femke Zeedijk (NSC) en Danielle Hirsch (GroenLinks/PvdA). Elizabeth Sully (Guttmacher Institute) deelde de belangrijkste bevindingen uit het nieuwe rapport ‘Just the Numbers’ en vertelde ze over de impact van Nederlandse investeringen in SRGR: “De Nederlandse overheid heeft zichzelf bewezen als voorvechter van SRGR wereldwijd, maar bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking dreigen die reputatie te schaden als dit effect heeft op financiering voor SRGR.”

Van links naar rechts: Elizabeth Sully (Guttmacher Institute), Mukami Marete (UHAI), Jelle Postma (Justice for Prosperity) en moderator Michael Creek (Stickydot).

Vania Kibui (Amref Health Africa) sloot de bijeenkomst af met een krachtige boodschap: “Ik wil jullie eraan herinneren dat jullie investeren in pleitbezorgers zoals ik, die hard werken in hun gemeenschappen en met hun overheden om systemen te versterken. Zodat iedereen kan leven in een veilige en gezonde omgeving en de beste versie van zichzelf kan worden.”

Vania Kibui (Amref Health Africa)

Aan het eind van de bijeenkomst voegden de vier aanwezige Kamerleden hun naam toe aan de lijst van vier andere Kamerleden die voor de lancering al hadden getekend. In totaal zijn Kamerleden van acht politieke partijen lid geworden van het meerpartijeninitiatief: Roelien Kamminga (VVD), Sarah Dobbe (SP), Femke Zeedijk (NSC), Danielle Hirsch (GroenLinks/PvdA), Marieke Koekkoek (Volt), Derk Boswijk (CDA), Wieke Paulusma (D66) en Ines Kostic (PvdD).

Van links naar rechts: Danielle Hirsch (GroenLinks/PvdA), SRGR-platformcoördinator Eefke Deneer (Rutgers), Sarah Dobbe (SP), Femke Zeedijk (NSC) en DGHA-coördinator Rosana Lescrauwaet (Cordaid).

We kijken terug op een succesvolle lancering en kijken ernaar uit om het gesprek voort te zetten in volgende evenementen!

Je kunt de lancering terugkijken via de button onderaan deze pagina.

In de slideshow hieronder vind je een recap van een aantal krachtige woorden van de sprekers en Kamerleden.

 

Foto’s: Almicheal Fraay (@maikeljay)

Bekijk de opname van de lancering

Lees meer nieuws

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube