Eerlijke medicijnprijzen op de politieke agenda

Projectnaam: Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen
Projectperiode: juli 2023 – mei 2024

We kregen het onderwerp van eerlijke medicijnprijzen op de Nederlandse politieke agenda middels een publiekscampagne, die onder andere bestond uit een medicijneditie van het beroemde Monopoly-spel.

Wat is het probleem?

De toegang tot zorg en medicijnen staat onder druk, ook in Nederland. Farmaceutische bedrijven krijgen een monopolie op nieuwe medicijnen en rekenen soms extreem hoge en ondoorzichtige tarieven. Dure medicijnen dreigen niet meer vergoed te kunnen worden en de hoge kosten leiden tot verdringing van andere zorg. In lage- en middeninkomenslanden is toegang tot veel levensreddende medicijnen al langer een verre droom, mede vanwege de hoge prijzen.

Wat is onze oplossing?

Wij roepen de Nederlandse overheid op om te zorgen voor eerlijke medicijnprijzen. Wij pleiten voor wet- en regelgeving voor transparantie over de kosten en prijsbepaling van nieuwe medicijnen, en afspraken over de prijs als medicijnen met belastinggeld worden ontwikkeld.

Hoe hebben wij hiervoor gepleit?

Om aandacht te vragen voor het probleem van buitensporige medicijnprijzen en de oplossingen hiervoor, startte Wemos de campagne ‘Gezondheid boven geld: medicijnen voor iedereen’. Hierin gebruikten we video’s, interviews en infographics om de bewustwording bij het algemene publiek en beleidsmakers te vergroten.

De campagne bestaat uit twee satirische video’s van de Nederlandse komiek en presentator Roel Maalderink. In zijn eerste video gaat hij de straat op als vertegenwoordiger van een bedrijf genaamd Katjing Farma om met mensen te praten over zijn nieuwe medicijnen en de prijzen die hij daarvoor vraagt. In de tweede video presenteert zijn bedrijf het (fictieve) spel Monopoly, de Medicijn Editie. De video wijst erop dat betere spelregels nodig zijn om de toegang tot betaalbare medicijnen te garanderen. Beide video’s zijn duizenden keren bekeken op LinkedIn en Instagram.

Verder bestaat de campagne uit interviews met twee fervente voorvechters van eerlijke medicijnprijzen: hoogleraar Carin Uyl-de Groot en apotheker Paul Lebbink. Ook publiceerden we een infographic en animatie over hoe we nieuwe medicijnen betaalbaar kunnen maken. Na de Tweede Kamerverkiezingen hebben we (her)kozen Kamerleden via persoonlijke gesprekken en informatiepakketten over de problematiek voorgelicht. Mensen kunnen lid worden van een speciale LinkedIn-groep om onze oproep te ondersteunen en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Als afsluiter van de campagne hebben we in de Tweede Kamer speldozen van Monopoly, de Medicijn Editie, uitgereikt aan Kamerleden van de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De dozen bevatten een verzameling van ons campagnemateriaal en beleidsaanbevelingen.

Wat was onze impact?

Naar aanleiding van de overhandiging van de Monopoly-speldozen aan Kamerleden nodigde de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport ons uit voor een hoorzitting over dure medicijnen. Via deze hoorzitting werden Kamerleden geïnformeerd over het onderwerp ter voorbereiding op een debat met de minister van Volksgezondheid hierover. Op ons verzoek gaf Katrina Perehudoff van de Universiteit van Amsterdam tijdens deze hoorzitting een presentatie over mogelijke maatregelen om de transparantie in de farmaceutische sector te vergroten.

In het debat met de minister brachten verschillende Kamerleden de kwestie van buitensporige medicijnprijzen aan de orde en noemden zij de beleidsaanbevelingen van Wemos. De minister beloofde te kijken naar de wetgeving voor transparantie in Italië en of en hoe deze als voorbeeld voor Nederland zou kunnen dienen. Daarnaast nam de Tweede Kamer een paar maanden later een motie aan waarin de regering wordt opgeroepen onderzoek te doen naar de mogelijkheden om voorwaarden te verbinden aan publieke financiering van medicijnen.

Zowel de toezegging van de minister als de motie sporen het kabinet aan om zich in te zetten voor eerlijke medicijnprijzen. Wemos blijft de ontwikkelingen volgen en dringt er bij de regering op aan om concrete actie te ondernemen.

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube