Advies aan Belgische Kamer over transparantie en eerlijke medicijnprijzen

19/2/2025 - Nieuws

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers is bezig met wetsvoorstellen om te zorgen voor eerlijke prijzen van nieuwe medicijnen. Op verzoek van de Belgische Kamer heeft Wemos daar samen met andere organisaties advies voor gegeven. De wetsvoorstellen betreffen het vergroten van de transparantie in de farmaceutische sector om te kunnen bepalen wat een eerlijke prijs is. De ontwikkelingen in België kunnen als voorbeeld dienen voor andere landen, zoals Nederland.

Objectieve en transparante criteria

De farmaceutische industrie kenmerkt zich momenteel door een gebrek aan transparantie. Bedrijven hoeven niet transparant te zijn over bijvoorbeeld de prijzen die landen betalen voor hun producten, over de ontwikkelings- en productiekosten en over de winstmarges. Op deze manier kunnen ze vragen voor nieuwe medicijnen wat ze willen, zonder dat overheden kunnen nagaan of de prijzen eerlijk zijn. Landen betalen daardoor vaak buitensporige bedragen, wat een enorme druk legt op nationale zorgbudgetten.

Verschillende politieke partijen in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers willen daar nu verandering in brengen. Ze hebben wetsvoorstellen ingediend (zie de teksten hiervan onderaan dit artikel) om ‘objectieve en transparante criteria’ in te voeren op basis waarvan de prijs van geneesmiddelen kan worden bepaald. Hierbij moet volgens de indieners van de wetsvoorstellen rekening worden gehouden met ‘de kosten, de redelijke baten en de extra opbrengsten naargelang van de innovativiteit van het geneesmiddel’.

Prijsmodel en samenwerking

Samen met de organisaties Farma ter Verantwoording en Le GRAS heeft Wemos op verzoek van de Belgische Kamer informatie en advies gegeven voor de invulling en praktische uitvoering van deze wetten. Wij pleiten bijvoorbeeld voor het toepassen van het zogeheten ‘cost-plus-plus’-model, dat gebaseerd is op de definitie van eerlijke medicijnprijzen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit model houdt in dat de prijs wordt berekend op basis van de kosten voor onderzoek, ontwikkeling en productie, met daarbovenop een eerlijke winstmarge voor de farmaceut en een bijdrage voor innovatief onderzoek naar medicijnen die de samenleving nodig heeft.

Het cost-plus-plus-model versus ‘value-based pricing’ (de prijs bepalen op basis van ‘maatschappelijke waarde’) dat farmaceuten hanteren.

Ook adviseren we dat overheden meer samenwerken met andere landen om transparantie en eerlijke medicijnprijzen te realiseren. Het huidige samenwerkingsverband Beneluxa voor toegang tot medicijnen, bestaande uit België, Nederland, Luxemburg, Ierland en Oostenrijk, kan hiervoor nog beter worden ingezet.

Rapport met voorbeelden uit andere landen

Wemos publiceert binnenkort samen met Health Action International een rapport met voorbeelden uit verschillende landen die bezig zijn met wet- en regelgeving voor meer transparantie in de farmaceutische sector, waaronder België. Hierbij hebben we samengewerkt met organisaties en experts uit de hele wereld. De voorbeelden bieden niet alleen inspiratie voor overheden, maar laten vooral zien dat veel landen graag meer transparantie willen. Dit vormt een sterke basis voor meer internationale samenwerking op dit gebied.

De teksten van de wetsvoorstellen in België:

Wetsvoorstel tot wijziging van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, voor wat betreft rechtvaardige en objectieve geneesmiddelenprijzen [DOC 56 0268]

SAMENVATTING De vraagprijs van geneesmiddelen wordt door de farmabedrijven vaak volledig losgekoppeld van de kosten verbonden aan het onderzoek, de ontwikkeling, productie en commercialisatie van het geneesmiddel. In plaats daarvan vragen de farmabedrijven het maximale bedrag dat de samenleving bereid is te betalen. Dit zet een ongerechtvaardigde druk op de sociale zekerheid. Om deze kwalijke vorm van prijszetting en het gebrek aan transparantie een halt toe te roepen, beoogt dit wetsvoorstel de prijzen van geneesmiddelen terug te bepalen op objectieve en transparante criteria.
Lees de volledige tekst van het wetsvoorstel

Wetsvoorstel tot wijziging van de gecoördineerde wet van 14 juli 1994 betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, teneinde de prijszetting van geneesmiddelen of farmaceutische specialiteiten te kunnen baseren op transparante en objectieve criteria. [DOC 56 0307]

SAMENVATTING De indieners van dit wetsvoorstel achten het noodzakelijk het model dat de International Association of Mutual Benefit Societies (AIM) in nauwe samenwerking met Solidaris heeft ontwikkeld, om te zetten in Belgische wetgeving. Het is de bedoeling in de Belgische wetgeving transparante criteria op te nemen om de prijs van geneesmiddelen op objectieve basis te bepalen, rekening houdend met de kosten, de redelijke baten en de extra opbrengsten naargelang van de innovativiteit van het geneesmiddel.
Lees de volledige tekst van het wetsvoorstel

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube
  • bluesky