Hoe beïnvloedt de farmaceutische industrie het Europees Geneesmiddelenagentschap? Kan het agentschap zijn werk onafhankelijk uitvoeren? Op 9 januari bespreken experts deze vragen in het Europees Parlement. Wemos organiseert deze bijeenkomst samen met de Europese fractie van de SP (GUE/NGL).
Wemos organiseert deze bijeenkomst om richting het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie te pleiten voor toegevoegde therapeutische waarde van nieuwe medicijnen, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek. Sprekers op de bijeenkomst zijn onder andere Europarlementariër Bart Staes, Dick Bijl (voormalig huisarts en voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin), Yannis Natsis (European Public Health Alliance), en Silvio Garattini (Mario Negri Instituut). Europarlementariër Dennis de Jong begeleidt de paneldiscussies.
Geen conflicterende belangen
Tijdens de bijeenkomst gaat Dick Bijl, namens Wemos en als president van de International Society of Drug Bulletins in op de gebreken van medicijnenonderzoek en geeft hij advies voor verbetering. Hij geeft antwoord op de vraag: Hoe kunnen we geneesmiddelenonderzoek meer onafhankelijk laten plaatsvinden? Yannis Natsis legt uit waarom hij bezorgd is over versnelde toelating van medicijnen op de markt, en Silvio Garattini doet concrete aanbevelingen voor beleidsverbetering bij EMA, om belangenverstrengeling te voorkomen.
De Europese Ombudsman voert momenteel onderzoek naar belangenverstrengeling bij EMA. Wemos is verheugd dat ook het agentschap zelf zijn visie hierop zal geven, en hoopt dat de verhuizing van EMA naar Amsterdam ook kans biedt voor verbetering van het agentschap en zijn beleid.
Publicatie over onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek
Momenteel werken Wemos-pleitbezorgers Corinne Hinlopen en Ella Weggen ook samen met Dick Bijl aan een publicatie over het belang van de toegevoegde therapeutische waarde van nieuwe geneesmiddelen, gebaseerd op onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek.