In een brief aan de directeur van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) uiten drie Europarlementariërs hun zorgen over kwetsbare proefpersonen in lage- en middeninkomenslanden. Ze verzoeken het agentschap om transparanter te zijn over activiteiten rondom het beschermen van proefpersonen en ethisch testen van medicijnen in lage- en middeninkomenslanden. De brief verwijst naar een onderzoeksrapport van Wemos over misstanden bij medicijntesten in Afrikaanse landen dat eerder dit jaar is uitgebracht.
De brief is geschreven om navolging te geven aan het rapport dat in april van afgelopen jaar is aangenomen door het Europees Parlement. De Europarlementariërs vragen aan de EMA om medicijnen die onethisch zijn getest niet toe te laten zijn op de Europese markt. Het agentschap heeft eerder besloten om strengere controles uit te voeren op medicijntesten buiten de EU, om te garanderen dat alleen ethisch geteste medicijnen toegelaten worden tot de Europese markt. Wat echter niet duidelijk is, is hoe de EMA jaarlijks aan het Europees Parlement zal rapporteren over controles in lage- en middeninkomenslanden, en hoe het agentschap meer druk wil zetten op bedrijven die de onderzoeken doen. Met de brief benadrukken de Europarlementariërs het belang van ethiek, transparantie en verantwoording in medicijntesten. Ook Wemos erkent het belang hiervan, en wil niet dat in de EU medicijnen gebruikt worden die schade hebben toegebracht aan proefpersonen.
Onethische medicijntesten
Het rapport van Wemos toonde aan dat medicijntesten in Afrika niet altijd volgens ethische richtlijnen uitgevoerd worden, en dat proefpersonen zeer kwetsbaar zijn door blootstelling aan gezondheidsrisico’s en schending van hun rechten. Wemos vindt dat het de taak van EMA is om strenger toezicht te houden op medicijntesten in landen waar proefpersonen kwetsbaar zijn, en dat medicijnen daadwerkelijk volgens ethische richtlijnen getest moeten zijn. Dit is in de wetgeving opgenomen, maar wordt nog niet altijd gehandhaafd.
Wemos-pleitbezorger Ella Weggen: ‘Met deze brief geven de Europarlementariërs aan dat zij zich zorgen maken over kwetsbare proefpersonen van medicijnentesten en dat het Europees Parlement er op toe wil zien hoe de EMA misstanden aanpakt.’
Lees de brief
Lees meer over wat Wemos doet op het thema medicijnen
Foto: Roger Anis