Aanpak van ‘zorgwoestijnen’ in Europa

Naam project: Action for Health and Equity: Addressing medical Deserts project (AHEAD) 
Projectperiode: april 2021 – mei 2023 
Projectpartners: Center for Health Policies and Services (Roemenië), Cittadinanzattiva (Italië), Media Education Centre (Servië), National School of Public Health Management (Moldavië), VU Athena Instituut (Nederland) en Wemos (penvoerder). 

Wat is het probleem?

We willen allemaal de juiste zorg krijgen die we nodig hebben, waar en wanneer we die nodig hebben. Zogeheten ‘zorgwoestijnen’ vormen hiervoor echter een steeds grotere obstakel. Zorgwoestijnen zijn gebieden met een verminderde toegang tot gezondheidsdiensten (zorgverschraling), bijvoorbeeld vanwege een tekort aan zorgverleners of een slechte afstemming tussen de gezondheidsbehoeften van de bevolking en de beschikbare diensten. Ze zijn een groeiend probleem in Europa en een belemmering voor veel Europese burgers om de benodigde zorg te krijgen. Ook kunnen ze gezondheidsongelijkheden tussen bepaalde bevolkingsgroepen verergeren, waardoor met name kwetsbare groepen zoals ouderen getroffen worden.

Wat is onze oplossing?

Ten eerste zien we graag dat de EU-lidstaten zowel erkennen dat zorgwoestijnen een dringend probleem vormen voor de volksgezondheid, als beter begrijpen hoe en waarom bepaalde gebieden zich kunnen ontwikkelen tot dit fenomeen. Ten tweede zouden ze robuuster personeelsbeleid moeten implementeren, op nationaal én EU-niveau, om zodoende de opleiding, werving en behoud van zorgprofessionals te verbeteren, evenals de werkomstandigheden in de zorgsector. Ze zouden bijvoorbeeld de werk- en leefomstandigheden van zorgprofessionals in rurale gebieden kunnen verbeteren, en inzetten op intensievere samenwerking tussen huisartsen en andere zorgprofessionals.

Kortom: krachtiger en collectieve actie vanuit de EU is essentieel. De EU zou gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten nemen voor de zorgpersoneelstekorten waar alle landen mee te kampen hebben. Door een ambitieus en overkoepelend plan te ontwikkelen en uit te voeren, en daarvoor de reeds beschikbare beleids- en financieringsinstrumenten voor aan te wenden, kunnen de lidstaten zorgwoestijnen tegengaan.

Hoe hebben we hiervoor gepleit?

We hebben beleidsmakers handvatten gegeven waarmee ze het fenomeen zorgwoestijnen in heel Europa beter kunnen begrijpen. Zo hebben we een tool ontwikkeld die deze gebieden visualiseert; beleidsmakers kunnen zodoende de omvang van het probleem daadwerkelijk zien. Ook hebben we workshops met lokale en nationale stakeholders gehouden in Italië, Moldavië, Nederland, Roemenië en Servië. Het doel was om mogelijke beleidsoplossingen te verzamelen en hiervoor draagvlak te creëren. Tot slot organiseerden we een bijeenkomst in het Europees Parlement om het onderwerp op de Europese agenda te krijgen. We brachten mensen die de gevolgen van zorgwoestijnen hebben ervaren en beleidsmakers samen, en riepen verschillende actoren op om sectoroverstijgend samen te werken.

Wat was onze impact?

We hebben veel aandacht gegenereerd voor de problematiek rondom zorgwoestijnen in Europa en de aanzet gegeven tot discussies over een effectieve aanpak. Met ons werk hebben we bijgedragen aan verbetere kennis en inzicht onder beleidsmakers over het fenomeen. Ze erkennen steeds meer de urgentie om het zorgpersoneelstekort in Europa aan te pakken – niet alleen de tekorten, maar ook de ongelijke toegang tot zorgpersoneel. We blijven in dialoog met belanghebbenden in de EU en benadrukken het belang van consistente monitoring en evaluatie van de wijze waarop lidstaten onze aanbevelingen implementeren, om effectieve beleidsverandering te realiseren.

Lees meer over onze impact op dit thema in een langere versie op deze pagina.

Meer informatie

Ontvang onze nieuwsbrief

  • instagram
  • linkedin
  • youtube