In veel Afrikaanse landen is seksuele gezondheid nog steeds taboe. Hoe kunnen we de gezondheidszorg dan zo inrichten dat jongeren deze zorg zo optimaal mogelijk kunnen benutten? Op 16 maart praten gasten uit Afrika en Nederland onder leiding van Petra Stienen over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) bij het Global Health Café. De bijeenkomst maakt deel uit van de reeks Global Health Cafés, die Wemos mede-organiseert met Vice Versa en andere organisaties.
Om de Duurzame Gezondheidsdoelen (SDG’s) te laten slagen in Afrikaanse landen, zijn forse investeringen nodig in gezondheidssystemen en SRGR. Maar ondanks de ambitieuze plannen van deze landen op het gebied van seksuele gezondheid, heeft de meest kwetsbare bevolkingsgroep – adolescenten tussen 10 en 22 jaar – hierin vaak geen inspraak. Juist zij hebben te maken met kindhuwelijken, seksueel geweld en tienerzwangerschappen. Nog altijd rust er een taboe op seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, vooral op het platteland.
Bij deze tweede editie van de Global Health Cafés zullen sprekers ingaan op hoe deze jongeren meer inspraak kunnen krijgen in gezondheidssystemen. Hoe kunnen gezondheidsdiensten en medewerkers oog hebben voor de behoeftes van deze jongeren? Hoe bevorderen we goed geïnformeerde keuzes van de jonge generatie op het gebied van seksuele gezondheid? Hoe kunnen we gezondheidssystemen afrekenen op het bereiken van de jongeren?
Het Global Health Café vindt plaats op 16 maart van 14.00 – 16.30 in het Humanity House in Den Haag (toegang is gratis). De bijeenkomst is in het Engels.
Ga naar Vice Versa voor meer informatie
Lees hier meer over het eerste Global Health Café over zorgpersoneel op 20 november 2017