Investeren in mondiale gezondheid is broodnodig
Mondiale problemen hebben lokale gevolgen, ook voor Nederland. Dat dit in het bijzonder geldt voor onze gezondheid, behoeft sinds de Covid-19 pandemie geen verdere uitleg. Het is dan ook broodnodig dat Nederland blijft investeren in mondiale gezondheid. In 2022 lanceerde het kabinet een scherpe toekomstvisie in de Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie 2023 -2030: Samen zorgen voor gezondheid wereldwijd (hier te downloaden).
Speerpunten van deze strategie:
1) het verbeteren van nationale gezondheidssystemen in lage- en middeninkomenslanden, inclusief seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR),
2) betere internationale pandemische paraatheid, met daarbij toegang tot medicijnen voor iedereen, en
3) de aanpak van klimaatverandering in relatie tot de volksgezondheid.
Ondanks de claim van de minister te willen inzetten op mondiale gezondheid, komt geen van bovenstaande onderwerpen terug in de vandaag verstuurde brief.
Nederland investeert al jaren minder dan afgesproken
Hoewel EU-lidstaten in juni nog beloofden om de doelstelling om 0,7% van het bruto nationaal inkomen (BNI) aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, komt Nederland deze afspraak al jarenlang niet na. Door de miljardenbezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking geeft Nederland vanaf 2027 slechts ongeveer 0,43% van het BNI uit aan ontwikkelingssamenwerking. Het huidige kabinet heeft bovendien plannen voor het ontkoppelen van het BNI en het budget voor ontwikkelingssamenwerking, waardoor er nog eens extra bezuinigd wordt.
Een sterk maatschappelijk middenveld: belangrijk voor Nederland en de wereld
De zorgvuldig opgebouwde reputatie van Nederland als voorvechter van mensenrechten en betrouwbare handelspartner heeft onze internationale positie enorm versterkt. De inhoudelijke kennis en het internationale netwerk van de sector is van grote waarde. Het afbouwen hiervan is kortzichtig en onverantwoord. Daarom roepen we de Tweede Kamer op om zich uit te spreken tegen de gepresenteerde plannen. Want een sterk maatschappelijk middenveld is en blijft essentieel voor de toekomst van democratie, mensenrechten en stabiliteit wereldwijd.
Update (21/11)
Op woensdag 20 november ging de Kamer met minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) in debat over de begroting voor 2025. Diverse Kamerleden stelde kritische vragen over de effecten van de bezuinigingen en de ontkoppeling van het bruto nationaal product en ontwikkelingshulp. Zie hier een samenvatting.
Diverse media besteedden aandacht aan het onderwerp, bijvoorbeeld de NOS (over de koppeling tussen economische groei en ontwikkelingshulp) en Nieuwsuur (vanaf minuut 15:38).
Foto: Nikodi via Pixabay