Onze uitlegvideo ‘Sustainable finance for health systems‘ heeft een speciale vermelding gekregen bij de Humanitarian Communication Awards 2023 van het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie. Op de website schrijft de jury: “De video van Wemos is een geanimeerde uitlegvideo, waarmee ze laten zien dat ze dit genre succesvol blijven gebruiken na hun Hoogvlieger nominatie van vorig jaar.” Vorig jaar werd onze video ‘Make pooling work for Covid-19 vaccines‘ genomineerd voor de Hoogvlieger award.
Oplossingsgerichte aanpak
Wij zijn ervan overtuigd dat het gebruik van positieve, oplossingsgerichte boodschappen de meest effectieve manier is om verandering teweeg te brengen. Door een duidelijk en aansprekend beeld te schetsen van onze ideale wereld en aan te sluiten bij de waarden van mensen, wordt het makkelijker om mensen mee te nemen in je redenering. Bovendien zijn mensen eerder geneigd te luisteren naar positieve boodschappen die hoop brengen in plaats van alleen de problemen te benadrukken.
Daarom nemen we in onze video’s gedeelde waarden en behoeften als uitgangspunt, gaan we in op actuele problemen die leiden tot onrechtvaardigheid en laten we vervolgens oplossingen zien om deze onrechtvaardigheid te overwinnen en daadwerkelijk te voldoen aan de behoeften van mensen, ongeacht wie ze zijn of waar ze wonen. Om gezondheidsrechtvaardigheid mogelijk te maken, moeten we laten zien dat dit mogelijk is.
Zie ook ons commentaar in het International Journal of Health Policy and Management over het belang van het gebruik van de juiste woorden in pleitbezorging.
Over de video
Onze video over duurzame financiering voor gezondheidssystemen begint met een universele menselijke behoefte: de juiste zorg krijgen als we ziek worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat we toegang moeten hebben tot goed opgeleide zorgprofessionals die de juiste middelen hebben om ons te verzorgen, en dat we de medicijnen kunnen krijgen die we nodig hebben, zonder daarbij in financiële problemen te komen.
We leggen uit dat sterke gezondheidssystemen essentieel zijn voor een gezond leven. Deze zijn ook cruciaal voor het realiseren van onze seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zoals het hebben van toegang tot seksuele voorlichting, anticonceptie en hulp bij een bevalling.
In de video tonen we gegevens uit onder andere Ethiopië, Kenia, Rwanda, Oeganda en Zambia over het aantal vrouwen dat professionele hulp krijgt tijdens de bevalling, het aantal gezondheidswerkers en de zorgbudgetten in die landen. Hieruit blijkt dat er dringend behoefte is aan een duurzame manier van publieke financiering en het versterken van gezondheidssystemen wereldwijd. De video geeft vervolgens aan wat overheden, mondiale actoren en maatschappelijke organisaties kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen zo gezond mogelijk kan leven.