In de Tweede Kamer werden de woordvoerders Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanochtend verrast met een ‘Vrije Doos’. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Wemos, vraagt hiermee aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in lage- en middeninkomenslanden.
Geen Blije, maar Vrije Doos om aandacht te vragen voor SRGR
De Vrije Doos is afgeleid van de welbekende Blije Doos; een doos met diverse artikelen die aanstaande ouders ontvangen. De Vrije Doos staat symbool voor de vrijheid over het eigen lichaam, seksualiteit en seksleven die iedereen zou moeten hebben en vraagt aandacht voor de stigmatisering en uitsluiting die deze keuzevrijheid met zich kan meebrengen. Nu de nieuwe Kamerleden in afwachting zijn van een aanstaand kabinet, is dit een goed moment om extra aandacht te vragen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd, en de vrijheid die daaraan ten grondslag ligt. Wij hopen dat de Kamerleden de informatie uit het pakket meenemen in overwegingen tijdens hun werk in de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
De Vrije Doos werd goed ontvangen. Marieke Koekkoek van Volt: “Ik vind de naam ‘Vrije Doos’ goed gekozen. Mensen mogen zelf hun leven vormgeven en in vrijheid keuzes maken die betrekking hebben op hun gezondheid.”
Actuele thema’s
Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en hiv/aids-bestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker. En dat moet zo blijven, want er is nog veel te doen. In veel landen zijn het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en on- en offline seksueel geweld zijn andere urgente thema’s.
De items in de Vrije Doos verwijzen naar deze en andere thema’s: een regenbooghanger staat symbool voor LGBTIQ+-emancipatie, een USB-stick in de vorm van een spermacel benadrukt het belang van toegang tot SRGR-informatie, een hiv-zelftestkit staat symbool voor het doorbreken van het stigma rondom hiv en een ‘Ben je oké?’-mondkapje verwijst naar het toegenomen geweld tegen vrouwen en de druk op de zorg als gevolg van de pandemie. Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, Hivos, Plan Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deze thema’s te blijven agenderen.
Steun voor SRGR blijft hard nodig
Nederland is al jaren internationaal erkend als koploper en voorvechter voor de bevordering van SRGR, inclusief bestrijding van hiv/aids. Zeker nu er wereldwijd steeds meer conservatieve stemmen opkomen, is de toegevoegde waarde van Nederland groot. Nederland is één van de weinige donoren die zich zowel politiek uitspreekt als daadwerkelijk investeert. SRGR kent vele aspecten en omvat een groot aantal onderwerpen, zoals anticonceptie, kindhuwelijken, seksuele voorlichting, LHBTIQ+-rechten, moedersterfte en bestrijding van hiv/aids.
Magazine met illustratieve verhalen
In de Vrije Doos zit ook een magazine vol verhalen van mensen over de hele wereld wiens seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn geschonden. Bijvoorbeeld door meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken of door stigma, geweld en discriminatie. Daarnaast gaat het over mensen die SRGR proberen te bevorderen in hun gemeenschap, lokale kliniek of elders. Uiteraard heeft de coronacrisis een grote impact op SRGR; dit komt dan ook meermaals terug in de verhalen in dit magazine.