In een petitie roepen Nederlandse organisaties, waaronder Wemos, de Nederlandse regering op om in de volgende regeringsperiode (2021-2025) extra te investeren in ontwikkelingssamenwerking en gezondheid wereldwijd. Ziekten gaan over grenzen heen; de Covid-19-pandemie maakt dit extra zichtbaar. Het is daarom essentieel dat landen samenwerken om de wereld veiliger en gezonder te maken. Sta jij hier ook achter?
‘Epidemieën zijn vaak illustratief voor onderliggende problemen en dan vooral het gevolg van het jarenlange gebrek aan effectieve investeringen in een sterke en veerkrachtige gezondheidszorg. Toekomstige epidemieën kunnen we alleen voorkomen als álle landen deze investeringen kunnen doen. Daarin moeten we samenwerken op mondiale schaal. Het heeft geen zin om alleen de eigen zorg te verbeteren, en die elders te verwaarlozen – een virusuitbraak elders bereikt ons uiteindelijk toch in deze geglobaliseerde wereld,’ schreef Wemos-directeur Mariëlle Bemelmans afgelopen maart in haar artikel in Vice Versa.
Hoe sterker het gezondheidssysteem, hoe beter het gaat met seksuele en reproductieve gezondheid en rechten
Daarnaast heeft de pandemie het ‘vaccin-nationalisme’ aangewakkerd, waarvan met name lage- en middeninkomenslanden de dupe zijn geworden, aldus global health advocate Tom Buis. Ook heeft het virus in verschillende landen essentiële gezondheidsdiensten verstoord, zoals die voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten – met als gevolg dat vrouwen en meisjes nog kwetsbaarder zijn geworden. Wemos benadrukt dan ook dat gezondheidssystemen en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; het is essentieel dat overheden investeren in het versterken van hun gezondheidssystemen. Ook om voldoende voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën.