Malawi kampt nog steeds met een groot zorgpersoneelstekort, ondanks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er meer geschoold zorgpersoneel komt. Een nieuw rapport van Wemos over de fiscale ruimte voor gezondheid in Malawi toont aan dat dit tekort grotendeels te wijten is aan onvoldoende financiering.
Malawi heeft ongeveer 0,5 zorgmedewerker per 1.000 inwoners. Een schril contrast met wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt: minstens 4,45 zorgmedewerkers per 1.000 inwoners zijn er volgens de organisatie nodig voor een land om Universal Health Coverage en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te behalen. Daarnaast kampt het zorgpersoneel in de publieke sector in Malawi met een gebrek aan essentiële medicijnen, apparatuur, basale infrastructuur. Bovendien zijn hun woon- en werkomstandigheden slecht. Dit leidt tot lage productiviteit, frustratie en een hoog aantal zorgmedewerkers dat de sector verlaat, wat het leveren van essentiële gezondheidsdiensten ondermijnt.
Investeer in salarissen
Ons onderzoek laat zien dat de werving en het behoud van zorgpersoneel de kernuitdaging is in Malawi. Nieuwe investeringen in salarissen – oftewel meer publieke uitgaven voor gezondheid – zijn daarom hard nodig. Wemos-pleitbezorger Mariska Meurs: ‘Malawi neemt allerlei maatregelen om uitgaven efficiënter te maken en het budget voor gezondheid te verhogen, maar het land heeft onvoldoende binnenlandse middelen om de SDG’s te behalen, zowel op de korte- als op de lange-termijn. Er is dringend behoefte aan meer internationale financiering – die bovendien voorspelbaar en flexibel moet zijn, zodat het ook gebruikt kan worden voor salarissen van gezondheidswerkers.’
Lees het rapport Mind the funding gap: Who is paying the health workers?